9e editie - oktober 2016

Afbeelding 1

 

Deur Yvonne

Kom van die stoel af

Een herfstachtig zonnetje weerspiegelt in een Hankse vijver als de auto stopt bij een hoekhuisje. Yvonne Vaandrager opent de deur en ik mag binnenkomen. Ik ken haar van gezicht. Ze is de rechterhand van Autje van der Lee van stichting GSW, Gratis Shoppen WWA. Aan de tafel in een knusse huiskamer praten we over haar roerige leven, gratis shoppen en betekenis geven aan je leven.

Niks om het lijf

Als gevolg van een verbroken relatie en een failliet eigen bedrijf had ze weinig geld. “Ik maakte me enorm zorgen en dacht; ik moet kleding en schoenen verzamelen anders heb ik dadelijk niks meer aan mijn lijf”, aldus Yvonne. Ze liep 5 jaar geleden Autje tegen het lijf bij Gratis Shoppen Ammerzoden. Autje was spullen vergeten en kwam die later bij Yvonne ophalen, er was direct een klik. Sindsdien trekken ze samen op en is Yvonne onlosmakelijk verbonden aan Gratis Shoppen.

Passie

Vlak daarvoor werd Yvonne gestoken door een wesp. Onschuldig voor veel mensen, maar Yvonne moest gereanimeerd worden en kwam ’s avond bij op de Intensive Care. Hierdoor is ze nu arbeidsongeschikt. “Ik heb veel last van vergeetachtigheid, heb hartproblemen en ben nog steeds onder behandeling in het ziekenhuis.” Desondanks wil ze aan de slag blijven. “Het is mijn passie om iets te kunnen betekenen voor anderen.”

Ervaringsdeskundig

Yvonne biedt mensen bij Gratis Shoppen een helpende hand bij al hun zorgen. Dat kan ze nog beter doen doordat ze zelf weet hoe het is om met diverse problemen om te moeten gaan. Een verbroken relatie, een failliet bedrijf en ziekte. Op dit moment zit Yvonne in de WSNP. Een regeling voor mensen met schulden waarbij je met een klein bedrag per week moet rondkomen, de rest gaat naar de schuldeisers. Door haar ziekte kan ze niet meer werken en dus geen geld verdienen. Ze is afhankelijk van een uitkering van Loket Altena. “Met mijn ervaring snap ik misschien beter hoe mensen zich voelen en kan ik hen vertellen wat mij geholpen heeft om er weer bovenop te komen.”

Kom in beweging

De belangrijkste tip die Yvonne heeft is: kom van die stoel af. “Mensen met zorgen hebben vaak de neiging bij de pakken neer te zitten. Sommigen denken dat de hulp wel naar hun toekomt. Zo werkt het niet. Je moet zelf in actie komen. Er zijn genoeg mensen die willen helpen, maar je moet zelf in beweging komen. Ook al zie je daar tegenop. Het alternatief, het niets doen, helpt je niet, je komt alleen maar dieper in de problemen”, vertelt een overtuigende Yvonne. “Met mijn schuldproblemen stapte ik naar Trema. Daar werd ik geholpen door een maatschappelijk werker. Ik vond het moeilijk, want dan moet je met de billen bloot. Maar hij stelde me gerust en samen pleegden we moeilijke telefoontjes, schreven we brieven naar instanties en hij gaf me allerlei budgettips. Als het even tegenzat sprak ik met mezelf af dat ik één dag mocht treuren. De volgende dag ging ik met nieuwe moed verder. Het is een kwestie van het onderkennen van je problemen en jezelf niet toestaan in de put te blijven zitten.”

Kanjers

Een paar keer per week is Yvonne actief voor Gratis Shoppen. Ze sorteert spullen, organiseert loterijen, maakt en verdeelt eten, haalt donaties op, ontvangt de mensen en biedt opvang waar nodig. “Onlangs maakten we zelf wasmiddel. Het is leuk om met deze club mensen bezig te zijn. We hebben altijd dikke pret.” Na haar inspanningen voor Gratis Shoppen is ze behoorlijk moe en moet ze even bijkomen. Maar het is een positieve invulling van haar week. “De mensen van het Gratis Shoppen-team zijn kanjers. Ik vergeet natuurlijk nog al eens iets, maar het hele team heeft daar begrip voor ook al moeten ze iets drie keer zeggen.”

Be Lojaal

De uitjes van Gratis Shoppen vindt ze toch wel het mooist om te doen. “Laatst zijn we met een groep kinderen naar boerderij Be Lojaal geweest. De kinderen kregen een totaal verzorgde middag met een proeverij, pompoenen uithollen en natuurlijk spelen op de trampoline. Je ziet ze genieten en ook de ouders komen even los van hun dagelijkse zorgen. Met zoiets simpels kun je iemand een enorm plezier doen. Dus als er nog bedrijven of organisaties zijn die iets willen betekenen voor de minderbedeelden in het Land van Heusden en Altena, laat het ons weten! U kunt ons vinden op www.stichtinggsw.nl.”

Afbeelding 3