Kostendelersnorm

Mensen die samen in één woning wonen, kunnen de huur, kosten voor verwarming van de woning en andere kosten delen. Daarom krijgen bijstandsontvangers van 21 jaar of ouder die in één huis wonen met andere volwassenen, in 2015 een lagere uitkering. Deze nieuwe regel heet de ‘kostendelersnorm’.

Wie krijgen een lagere uitkering?

Bijstandsontvangers die een woning delen met andere volwassenen krijgen te maken met de kostendelersnorm. Dat kunnen ouders zijn die in één huis wonen met hun volwassen dochter en zoon. Het kan ook zijn dat er een (groot)ouder bij inwoont. Of andere familieleden, kennissen of vrienden.

Niet alle volwassen tellen mee

  • Jongeren tot 21 jaar
  • Kamerhuurders met een commercieel contract (die een commerciële huurprijs betalen en geen familie zijn)
  • Studenten die een opleiding volgen die recht kan geven op studiefinanciering of tegemoetkoming studiekosten
  • Studenten die een Beroeps Begeleidende  Leerweg volgen (BBL-studenten)

Hoe werkt de kostendelersnorm?

Hoe meer volwassen personen in één woning, hoe lager de uitkering. Alleen uw inkomsten en vermogen en dat van uw eventuele partner zijn van belang voor uw recht op uitkering. Het inkomen en vermogen van de andere medebewoners maakt hierbij niet uit.

In de tabel ziet u hoeveel bijstand een uitkeringsgerechtigde in verschillende huishoudens ontvangt. Hierbij staat 100% voor de bijstandsuitkering voor echtparen en samenwonenden (ongeveer 1360 euro).

 

Aantal kostendelers in één woning

 

Bijstandsnorm per persoon*

Totale bijstandsnorm als alle personen bijstand ontvangen

Eén volwassene (alleenstaande)

70,00% (ongeveer 955 euro)

70%

Twee kostendelers

50,00% (ongeveer 680 euro)

100%

Drie kostendelers

43,33% (ongeveer 590 euro)

130%

Vier kostendelers

40,00% (ongeveer 545 euro)

160%

Vijf kostendelers

38,00% (ongeveer 520 euro)

190%

* Dit zijn afgeronde bedragen. De precieze bedragen worden twee maal per jaar , in december en juni bekend gemaakt.

Voorbeeld

Wonen er vier mensen in één huis en tellen ze allemaal mee voor de kostendelersnorm? Dan ontvangt iedere bijstandsgerechtigde een uitkering van maximaal 40% van de bijstandsuitkering voor gehuwden. Ontvangen alle vier de bewoners van de woning bijstand? Dan krijgen ze samen maximaal 160% van de bijstandsuitkering voor gehuwden.

Wanneer gaat de kostendelersnorm in?

  • Voor mensen die op 31 december 2014 een bijstandsuitkering ontvangen en met één of meer personen in hetzelfde huis wonen, verandert er voorlopig niets. Tot 1 juli 2015 wordt hun uitkering op de oude manier berekend. Daarna geldt de kostendelersnorm wel.
  • Mensen die vanaf 1 januari 2015 bijstand aanvragen en hun woning delen met meerdere personen, hebben direct te maken met de kostendelersnorm.